Skillnaden mellan en borgerlig begravning och en kyrklig begravning handlar framför allt om ceremoniens innehåll, ledning och plats. I denna artikel kan du läsa en liten jämförelse för att bättre förstå innebörden i skillnader.
I Sverige växer antalet kunder som önskar en borgerlig ceremoni utan religiösa inslag. Detta väntas öka ytterligare i och med sekulariseringen av samhället i stort och att människor önskar en mer flexibel och personlig begravning.
En kyrklig eller religiös begravning följer vissa regler och leds av en präst från Svenska kyrkan eller en annan kristen samfundsledare med rätt att utföra begravningar. Ceremonin följer kyrkans ordning med böner, psalmer och en kristen avskedshandling.
Leds av en officiant som kan vara en kommunalt utsedd begravningsförrättare, en vän eller en familjemedlem. Det finns inga formella krav på vem som får leda ceremonin. Ofta kan man genom en begravningsbyrå anlita en erfaren officiant. Fokus ligger ofta på personliga inslag och saknar religiösa moment.
En kyrklig begravning är religiös och innehåller kristna inslag, såsom böner, bibeltexter och välsignelser. Prästen betonar tron på livet efter döden och Guds omsorg.
Är icke-religiös, men anhöriga kan inkludera vissa inslag om de önskar (t.ex. musik med religiös anknytning). Kan utformas helt efter den avlidnes eller familjens önskemål, med fokus på att hedra och minnas personen.
Hålls oftast i en kyrka eller ett kapell. Ceremonin kan även avslutas vid graven om det är en jordbegravning.
En borgerlig begravning kan hållas på många olika platser, som ett kapell, i hemmet, en trädgård eller en annan naturskön plats. Det krävs dock tillstånd för vissa offentliga platser om man önskar hålla ceremonin där.
Innehåller kristna symboler som kors, altare och välsignelse. Symboliken bygger på kristendomens budskap om hopp och evigt liv.
Är flexibel och kan innehålla andra typer av symboler, exempelvis dikter, minnestal, musik eller personliga föremål.
Är tillgänglig för medlemmar i Svenska kyrkan. En icke-medlem kan begravas kyrkligt om särskilda önskemål finns, men familjen måste då bekosta ceremonin på egen hand eller genom dödsboet. Alla i Sverige betalar en begravningsavgift som garanterar att man blir begravd på korrekt sätt, men önskar man ceremoni och begravning genom Svenska kyrkan måste man ha varit medlem där.
Är öppen för alla, oavsett trostillhörighet. Det är ett vanligt val för personer som inte är medlemmar i Svenska kyrkan eller har annan trosuppfattning.
Subventioneras av begravningsavgiften och medlemskapet i Svenska kyrkan, vilket innebär att prästens tjänster och lokal oftast är kostnadsfria för de som varit medlemmar.
Officiantens arvode och eventuell hyra av lokal täcks inte av begravningsavgiften och måste betalas av anhöriga. En begravningsbyrå har ofta goda kontakter och tillgång till bra priser i dessa fall. Pengar till detta betalas i de flesta fall av dödsboet och inte av anhöriga.
Pris från 6990:-