Dödsfallet

Att förlora en anhörig eller en nära vän kan vara bland det mest omvälvande vi kan råka ut för, en chock för de flesta av oss, trots att det kanske till och med var väntat.

Med sorgen kommer frågor och funderingar kring döden och vad som skall ske där efter. Det är en förlust som vi alla reagerar olika på. Ett viktigt råd på vägen är att inte ha allt för bråttom.

Det är många situationer som du kommer att ställas inför som är helt nya för dig. Det här är inte en vardaglig sak som du behöver behärska till fullo. Mycket av det som ska göras kan många gånger vänta en stund. Känn efter och ta en sak i taget.

Ta hjälp. Har du någon eller några som kan ordna med det mest akuta som behöver göras. För vänner och bekanta kan det vara skönt sätt att kunna bidra med något. Till och med sådana enkla saker som att handla eller laga mat till dig. Om du har du någon anhörig eller vän att prata med känns det ofta lättare?

Annars kan även vi på ABC Lilla begravningsbyrån vara dig behjälplig med enklare sysslor mot viss ersättning. Vi kan även hjälpa till med hantering av dödsbo.

Det finns andra du kan kontakta, om du känner att du inte har eller vill kontakta någon anhörig eller vän. Du kan kontakta din församlingspräst eller du kanske hade kontakt med sjukhusprästen eller kuratorn, du kan även ta kontakt med din husläkare. Sen finns även alternativet att ringa jourhavande präst, jourhavande kurator eller jourhavande medmänniska.

Ett sätt att påbörja sorgbearbetningen är att själv vara delaktig i förberedelserna runt en begravning, det egentliga sorgearbetet börjar först när begravningen är över.

Alltid fri telefonrådgivning. Du kan höra av dig till oss på telefonnummer 08-648 76 55 för mer information. Jourtelefon: 076-052 44 33

vit duva