I Sverige är det generellt obligatoriskt med en kista vid begravning, men det finns vissa saker som är bra att vara medveten om beroende på typ av ceremoni och önskemål. Här i artikeln tar vi upp vad som gäller.
En kista är obligatorisk eftersom den används för att sänka kroppen i graven. Kistan kan vara av olika material, men den ska vara biologiskt nedbrytbar enligt lag.
Även vid kremering krävs en kista, men den behöver inte vara lika påkostad som vid en jordbegravning. Det används ofta en enklare kremeringskista. Efter kremeringen placeras askan i en urna som kan gravsättas eller spridas på en godkänd plats.
I vissa fall kan en ansökan göras för undantag, men det krävs prövning av behörig myndighet (Länsstyrelsen) för att få genomföra begravning utan kista. Det är ovanligt och gäller främst specifika religiösa traditioner.
Även här används i de flesta fall en kista, men vissa alternativ kan finnas inom ramen för särskilda regler.
Om en ceremoni hålls utan att kroppen är närvarande, kan kistan utebli från själva ceremonin. Detta är vanligt vid minnesstunder efter kremering. Då används oftast en urna.
Sammanfattningsvis är en kista en central del av begravningspraxis i Sverige, både av juridiska och praktiska skäl. Vid frågor om alternativa lösningar är det bäst att konsultera en begravningsbyrå eller myndigheter för vägledning.
Pris från 6990:-