Hjälp med bouppteckning i Stockholm

Ett dödsbo är de samlade tillgångarna och skulderna som en avliden person lämnar efter sig. När en person avlider så övergår deras egendom och ekonomiska ansvar till dödsboet, som i sin tur förvaltas av en eller flera dödsbodelägare eller en utsedd boutredningsman. Ett dödsbo kan omfatta många ting såsom fastigheter, bankkonton, skulder, lösöre, investeringar och andra ekonomiska tillgångar, skulder och åtaganden.

Vem är en dödsbodelägare?

Dödsbodelägare är de personer som har rätt till arv enligt den avlidnes testamente eller den arvsordning som anges i Sveriges lag (ärvdabalken). Detta kan vara nära anhöriga, såsom make, barn eller föräldrar, men också andra personer som nämns i ett testamente. Det är dessa personer som tillsammans ansvarar för dödsboets skötsel och förvaltning fram till att arvskiftet är klart.

Förvaltning av dödsboets olika steg

Förvaltningen av ett dödsbo sker genom olika steg som måste följas innan tillgångarna kan delas ut till de personer som har rätt till arvet.

Bouppteckning

Inom tre månader efter dödsfallet ska en bouppteckning göras. Uppteckningen dokumenterar samtliga tillgångar och skulder som den avlidne hade vid tidpunkten för dödsfallet. Bouppteckningen lämnas sedan till Skatteverket för registrering.

Förvaltning

Under tiden som bouppteckningen görs och tills arvskiftet är klart, ska dödsboet förvaltas. Detta innebär att dödsbodelägarna gemensamt ansvarar för att ta hand om den avlidnes tillgångar, betala räkningar och se till att egendomar inte förlorar i värde.

Skulder och arv

Om det finns skulder i dödsboet ska dessa regleras innan något arv kan delas ut. Skulderna betalas i regel med dödsboets medel, och det som återstår delas ut som arv enligt testamente eller arvsordning.

Arvskifte

När bouppteckningen är klar och eventuella skulder är betalda, sker arvskiftet. Detta innebär att tillgångarna fördelas mellan arvingarna enligt de regler som gäller, antingen genom ett testamente eller enligt lag. Arvskiftet dokumenteras i ett arvskiftesavtal.

Testamente och dödsbo

Om det finns ett testamente reglerar detta i stort hur arvet ska fördelas. Testamentet kan påverka vilka som blir dödsbodelägare och hur stor andel var och en har rätt till. Det är också viktigt att notera att vissa delar av ett arv, såsom barnens laglott, är skyddade enligt lag och inte kan testamenteras bort. Önskar man att själv styra hur arvet skall fördelas bör man således ge bort kapital, investeringar och lösöre i gåva innan man avlider.

Boutredningsman

Om dödsbodelägarna inte kan komma överens om hur dödsboet ska förvaltas eller hur tillgångarna ska delas, kan en boutredningsman utses av tingsrätten. Boutredningsmannens uppgift är att objektivt hantera dödsboet och säkerställa att bouppteckning, förvaltning och arvskifte sker på ett korrekt sätt.

Avslutning av dödsboet

Ett dödsbo anses vara avslutat när alla tillgångar är fördelade, och alla skulder är betalda. Då upphör dödsbodelägarnas ansvar för dödsboet, och arvingarna kan ta över sina respektive delar av arvet.

Sammanfattning

Att förvalta ett dödsbo är en juridisk process som omfattar både känslomässiga och praktiska aspekter. Det handlar inte bara om att fördela arv, utan också om att förvalta den avlidnes ekonomiska situation, betala skulder och ta hänsyn till både testamenten och lagstadgade rättigheter. För att säkerställa en smidig hantering av dödsboet kan det vara till stor hjälp att ta hjälp av juridisk expertis, särskilt om det finns oenigheter mellan dödsbodelägarna.

Vi på ABC Lilla Begravningsbyrån hjälper er gärna med juridiska processer i samband med ett dödsbo. Vi erbjuder bouppteckningar till ett mycket förmånligt pris. Kontakta oss för mer information.


Alltid fri telefonrådgivning. Du kan höra av dig till oss på telefonnummer 08-648 76 55 för mer information. Jourtelefon: 076-052 44 33

Pris från 5900:-

vit blomma